Alles over waterafvoer, wateropslag en water recycling!
Op deze info pagina leest u alles wat wij voor u en het milieu kunnen betekenen op het gebied van water. Wij bieden niet alleen slimme oplossingen aan om wateroverlast tegen te gaan, maar tegenwoordig ook systemen waarmee water opgeslagen en hergebruikt kan worden. Water recycling is goed voor het milieu en goed voor uw eigen leefomgeving!


Waterafvoer
Indien u waterproblemen heeft, kunnen wij verschillende oplossingen aanleggen om deze te bestrijden. De meest gebruikte is de installatie van een lijngoot, aangesloten op de hemelwaterafvoer. Ook kunnen we putten, stormkanalen bij bedrijventerreinen en andere waterafvoersystemen aanleggen. Maatwerk, kwaliteit en service staan bij ons altijd voorop.



Pompsystemen & drainage
Op de afbeelding is uitgebeeld hoe wij drainage met een pompsysteem kunnen aanleggen. De gele buizen zijn drainage leidingen, de zwarte koker is de grondput waar een pomp het water wegpompt naar de hemelwaterafvoer van de woning. Op de andere afbeelding is een lijngoot getekend met de blauwe hemelwaterafvoer leiding.

Beregening
In Nederland kennen we steeds warmere zomers, en nattere winters. Dit betekend enerzijds de afvoer van overtollig water in de herfst en winter en anderzijds de aanvoer van water in droge periodes. Vooral de maanden mei, juni en juli zijn erg droge maanden waarin we in Nederland regelmatig meer dan 30 dagen geen regen van betekenis hebben. Om uw tuin toch van voldoende water te voorzien leggen wij verschillende systemen aan. De meest gebruikte is het ondergrondse sprinklersysteem met verzonken turbinesproeiers die omhoog komen tijdens de beregeningsmomenten. Ook is een micro-drip slang een veelgebruikte toepassing voor in de borders. Een breed scala aan producten kan geïnstalleerd worden, dat desgewenst geheel smart uw tuin van voldoende water voorziet. De smart systemen zijn op uw mobiel te bedienen, maar kunnen ook autonoom werken. Door sensoren die de vochtigheid meten en een smart computer die temperaturen bijhoudt kan zo'n systeem zelf de juiste beregeningsmomenten kiezen.



Waterberging
Van Otterlo Groenbeheer is met haar machines breed inzetbaar, ook voor het aanleggen van waterberging en sloten. Indien u een groot perceel heeft, is het aanleggen van een natuurlijke waterberging in de vorm van een vijver of kanaaltje een mooie, groene optie. Water kan hier naartoe stromen en in tijden van droogte kunt u vanuit uw eigen reservoir middels een pomp weer gratis beregenen. Veel voordelen dus!

Met onze wendbare Volvo graafmachine komen we makkelijk op veel plaatsen, ook wanneer er minder ruimte is. Door de uitgegraven aarde te hergebruiken op het eigen terrein is er een nog lagere CO2 footprint. Wanneer dit niet mogelijk is, kunnen wij de aarde met een rupsdumper afvoeren naar een plaats waar deze aarde door vrachtwagens weer afgevoerd wordt.



Waterinfiltratie
Waterberging en infiltratie kan ook gerealiseerd worden door middel van bijvoorbeeld grasbetontegels zoals hier weergegeven. Deze tegels hebben een grote waterdoorlatendheid door het geperforeerde motief in de stenen waar weer gras ingezaaid wordt. Er ontstaat op deze manier een groene oprit of parkeerplaats met tevens dus voldoende ruimte voor water om in de grond te infiltreren. Zeker op plaatsen waar veel bestrating ligt kunnen grasbetontegels een hele simpele en goedkopere oplossing zijn dan andere systemen. Vergroening van parkeerterreinen heeft een bijkomend koelend effect op de omgeving. Omdat er minder steen ligt zal het oppervlak minder heet worden dan wanneer er alleen maar bestrating ligt.
Ook zijn er infiltratiekratten waar op plaatsen waar geen hemelwaterafvoer mogelijk is, regenwater op te vangen en te laten infiltreren.
Water recycling
Dit is toch echt wel de opkomende trend. Niet alleen als iets unieks wat anderen niet hebben, maar ook gebaseerd op de grotere vraag naar water in de droogteperiodes moeten er oplossingen komen om deze vraag te temperen. Niet alleen uit doelmatigheid, maar ook uit milieu oogpunten kent water recycling vele voordelen. Maar bijvoorbeeld ook om minder afhankelijk te zijn van overheidsvoorzieningen en over een eigen watervoorraad te beschikken. Indien er genoeg watervoorraad beschikbaar is zou het zelfs voldoende kunnen zijn voor off-the-grid percelen waar men ook zelf stroom opwekt/opslaat en geen gas gebruikt.
Van Otterlo Groenbeheer legt deze systemen aan en onderhoudt ze. Er zijn verschillende type systemen mogelijk waar straks even op ingegaan wordt. Vele systemen zijn modulair, dus uitbreidbaar en koppelbaar naar hoeveel u wil. Hiernaast een voorbeeld van 2 koppelbare tanks. Hier weergegeven hoe deze bij u ingegraven wordt. De hele tank verdwijnt in de grond, het enige dat uitsteekt is het inspectiedeksel welke met een schacht verbonden is met de tank. Zo kan er onderhoud plaatsvinden aan de pompsystemen en filter.


Infographic water recycling
In deze infographic wordt uitgelegd waar regenwater allemaal voor hergebruikt kan worden. De meeste toepassingen zijn momenteel voor het bewateren van de tuin, wassen van de auto en doorspoelen van de wc. Indien het filter van een hogere klasse is, kan er ook een wasmachine mee gevoed worden.
Hemelwater wordt opgevangen via uw dak of lijngoten en gaat meteen de grond in, naar een voorfilter. Deze filtert alle blad en andere vuilresten uit het water. Daarna komt het water uit in de ondergrondse tank. Wanneer de tank vol zit, stroomt deze via een overloop weer naar de hemelwaterafvoer van de woning. Zo blijft de tank altijd optimaal gevuld en klaar voor gebruik. Vanaf de tank wordt water opgepompt en naar de verschillende toepassingen geleid.

Met onze graafmachine graven we het gat voor de watertank en het leidingwerk uit. Daarna wordt de tank in het gat getakeld en worden de leidingen aangesloten. Daarna kan om de tank heen de aarde weer teruggestort worden. Overtollige aarde wordt of hergebruikt in het landschap/tuin, wanneer dit niet mogelijk is wordt de aarde afgevoerd. Het leidingwerk wordt aangesloten op bijvoorbeeld de spoelbak van de wc en er komt een nieuwe buitenkraan. Ook kan het leidingwerk met een verdeelstation direct aangesloten worden op sprinklers/microdrip leidingen.
Met uw nieuwe buitenkraan kunt u direct water tappen zodra u de kraan open draait. De hydrofoorpomp in de tank zorgt voor een continue druk wanneer het water opengedraaid wordt. U kunt de tuin besproeien, sprinklers aansturen, de auto wassen of de hoge druk spuit aansluiten. Het voordeel van dit water, is dat het zacht water is. Het bevat geen kalk. Leidingwater uit de kraan bevat juist veel kalk wat voor kalkaanslag zorgt. Hier heeft u met opgevangen hemelwater geen last van. Ook is dit beter voor de meeste planten en voor het wassen van uw auto.
Wist u dat u tot 15.000 liter water per persoon per jaar kunt besparen op deze manier? Er wordt alleen al per persoon ruim 30 liter water per dag gebruikt (cijfers CBS) voor het doorspoelen van het toilet. Dat is toch zonde van al het drinkwater!
De voordelen op een rij
Door systemen aan te leggen waarmee wateroverlast wordt tegengegaan, kunt u ook water opvangen in plaats van weggooien. Met dit water kunt u in periodes van droogte uw eigen tuin sproeien, auto wassen en wc doorspoelen. Wanneer in tijden van droogte de overheid oproept om watergebruik te beperken en de tuin bijvoorbeeld niet te sproeien, heeft u daar geen last van. Ook draagt u bij aan een beter milieu, minder wateroverlast en een betere leefomgeving. In sommige gevallen bent u zelfs veel minder afhankelijk van overheidsvoorzieningen of zelfs geheel onafhankelijk! De mogelijkheden zijn onbeperkt! Ondergrondse tanks zijn beschikbaar vanaf 500 liter tot vele duizenden of zelfs tienduizenden liters. Systemen zijn samen te stellen, te koppelen en smart of niet smart uit te voeren.
Interesse in een van deze producten?
Wij komen graag bij u langs om samen te kijken naar de mogelijkheden, afgestemd op uw tuin en uw wensen. Van Otterlo Groenbeheer is u graag van dienst!